Obec Pohorelá
Pohorelá – oficiálna stránka obce

KRŠŇÁK Štefan

Štefan KRŠŇÁK

(nar. 19.3.1936 Kaloša-Nižná Kaloša, zomr. 4.6.1999 Banská Bystrica)

- herec, dramaturg, scenárista a autor divadelných hier

I keď miestom jeho narodenia bola Nižná Kaloša, za svoju rodnú obec považoval Pohorelú, kde prežil celé svoje detstvo. Pohorelú mal rád, často ju navštevoval, mal tu okrem rodiny i veľa priateľov. Práve tu v renovovanom rodičovskom dome sa chcel venovať dalšej tvorbe.


(pozn.: Počas divadelného predstavenia na Zvolenských hier zámockých trošku pozmenil jednu svoju repliku a vyhlásil: "Pochovajte ma v rodnej Pohorelej!", za čo si síce vyslúžil potlesk prítomných divákov zo zájazdu z Pohorelej, ale aj pokutu od režiséra. )     :-)


V roku 1954 absolvoval herecké konzervatórium v Bratislave. Po krátkom účinkovaní v pantomimickom súbore Slovenského národného divadla pôsobil r. 1954 – 59 v Dedinskom divadle v Martine. Takmer celý profesionálny život pôsobil v Divadle J. G. Tajovského vo Zvolene 1959 – 1993. Od roku 1993 – 99 bol súkromným podnikateľom.


Založil malý „súkromný" súbor v počte 5 ľudí, aby sa zmestili do jedného auta, naštudovali komédiu a po prehrávkach na Slovkoncerte vyrazili po dedinských kultúrnych domoch a kúpeľoch. Za jeden rok stihli vždy precestovať celé Slovensko. Po pár rokoch bolo už „divadielko z kufra", ako ho nazvali v časopise Film a divadlo, veľmi populárne a vyhľadávané.

Divadelné hry začal písať v 70. rokoch, debutoval hrou Nevydarené jubileum (1979). V komediálnom duchu boli napísané aj hry Veno pre Veronu alebo Krčmárka Rezancová vydáva dcéru (1979), S brokovnicou na manžela (1981) a krimikomédia Muž s tajným poslaním (1999). Jeho komédie hrali ochotnícke i profesionálne scény doma aj v zahraniči (Česko, Juhoslávia, Kanada, krajiny bývalého Sovietskeho zväzu). V rukopisoch zanechal televízny scenár a niekoľko desiatok poviedok.

 

Herecká filmografia:

Vlak do stanice Nebe (1972)
Očovské pastorále (1973)
Trofej neznámeho strelca (1974)
Strtetnutie (1975)
Ako sa Štrbania s Važťanmi o bujaka Šándora pasovali (TV film) (1977)
Nie! (1978)
Leť, ptáku, leť! (1978)
Letní bouřka (1980)
Štúrovci (1991)


Odkazy:

Spomienky na Š.Kršňáka pri príležitosti uvedenia jeho hry v divadle Aréna

Dátum vloženia: 4. 3. 2018 17:54
Dátum poslednej aktualizácie: 12. 3. 2021 11:04
Autor: Ján Pompura

Obec

Prihlásenie k odberu správ

Dostávajte informácie z nášho webu prostredníctvom e-mailov

Návštevnosť

Návštevnosť:

ON LINE: 1
DNES: 211
TÝŽDEŇ: 1636
CELKOM: 556968

Exporty do RSS

RSS 0.91 RSS 1.0 RSS 2.0 Atom 1.0

Aktuálne počasie

dnes, štvrtok 7. 7. 2022
zamračené 24 °C 12 °C
piatok 8. 7. slabý dážď 19/14 °C
sobota 9. 7. slabý dážď 22/13 °C
nedeľa 10. 7. slabý dážď 22/10 °C

Mobilná aplikácia

mobilná aplikácia

Sledujte informácie z nášho webu na svojich inteligentných telefónoch. Využívajte našu novú mobilnú aplikáciu - V OBRAZE.

SMS-rozhlas

SMS rozhlas

SMS-rozhlas
dôležité hlásenia
miestného rozhlasu
SMSsprávou do mobilu

Fotogaléria

Náhodný výber z galérie

Memoriál pohorelských rubárov 2011 -

Interaktívna fotomapa

Pohorela

Východ a západ slnka

Slnko vychádza:4:44

Slnko zapadá:20:44

Pranostiky

Pranostika na akt. mesiac

Psie dni jasné a teplé sú, vždycky dobrý rok nám donesú.

Sviatok

Dnes je 7.7.2022

Meniny má Oliver, Donald, Kastor, Veleslav, Velislav, Valibals, Veleslava, Velislava

Kalendár

Partneri