Obec Pohorelá
Pohorelá – oficiálna stránka obce

KRŠŇÁK Štefan

Štefan KRŠŇÁK

(nar. 19.3.1936 Kaloša-Nižná Kaloša, zomr. 4.6.1999 Banská Bystrica)

- herec, dramaturg, scenárista a autor divadelných hier

I keď miestom jeho narodenia bola Nižná Kaloša, za svoju rodnú obec považoval Pohorelú, kde prežil celé svoje detstvo. Pohorelú mal rád, často ju navštevoval, mal tu okrem rodiny i veľa priateľov. Práve tu v renovovanom rodičovskom dome sa chcel venovať dalšej tvorbe.


(pozn.: Počas divadelného predstavenia na Zvolenských hier zámockých trošku pozmenil jednu svoju repliku a vyhlásil: "Pochovajte ma v rodnej Pohorelej!", za čo si síce vyslúžil potlesk prítomných divákov zo zájazdu z Pohorelej, ale aj pokutu od režiséra. )     :-)


V roku 1954 absolvoval herecké konzervatórium v Bratislave. Po krátkom účinkovaní v pantomimickom súbore Slovenského národného divadla pôsobil r. 1954 – 59 v Dedinskom divadle v Martine. Takmer celý profesionálny život pôsobil v Divadle J. G. Tajovského vo Zvolene 1959 – 1993. Od roku 1993 – 99 bol súkromným podnikateľom.


Založil malý „súkromný" súbor v počte 5 ľudí, aby sa zmestili do jedného auta, naštudovali komédiu a po prehrávkach na Slovkoncerte vyrazili po dedinských kultúrnych domoch a kúpeľoch. Za jeden rok stihli vždy precestovať celé Slovensko. Po pár rokoch bolo už „divadielko z kufra", ako ho nazvali v časopise Film a divadlo, veľmi populárne a vyhľadávané.

Divadelné hry začal písať v 70. rokoch, debutoval hrou Nevydarené jubileum (1979). V komediálnom duchu boli napísané aj hry Veno pre Veronu alebo Krčmárka Rezancová vydáva dcéru (1979), S brokovnicou na manžela (1981) a krimikomédia Muž s tajným poslaním (1999). Jeho komédie hrali ochotnícke i profesionálne scény doma aj v zahraniči (Česko, Juhoslávia, Kanada, krajiny bývalého Sovietskeho zväzu). V rukopisoch zanechal televízny scenár a niekoľko desiatok poviedok.

 

Herecká filmografia:

Vlak do stanice Nebe (1972)
Očovské pastorále (1973)
Trofej neznámeho strelca (1974)
Strtetnutie (1975)
Ako sa Štrbania s Važťanmi o bujaka Šándora pasovali (TV film) (1977)
Nie! (1978)
Leť, ptáku, leť! (1978)
Letní bouřka (1980)
Štúrovci (1991)


Odkazy:

Spomienky na Š.Kršňáka pri príležitosti uvedenia jeho hry v divadle Aréna

Dátum vloženia: 4. 3. 2018 17:54
Dátum poslednej aktualizácie: 12. 3. 2021 11:04
Autor: Ján Pompura

Obec

Prihlásenie k odberu správ

Dostávajte informácie z nášho webu prostredníctvom e-mailov

Návštevnosť

Návštevnosť:

ON LINE: 7
DNES: 32
TÝŽDEŇ: 803
CELKOM: 490585

Exporty do RSS

RSS 0.91 RSS 1.0 RSS 2.0 Atom 1.0

Aktuálne počasie

dnes, streda 19. 1. 2022
takmer jasno 2 °C -6 °C
štvrtok 20. 1. sneženie 3/-5 °C
piatok 21. 1. oblačno -1/-7 °C
sobota 22. 1. oblačno -1/-8 °C

Mobilná aplikácia

mobilná aplikácia

Sledujte informácie z nášho webu na svojich inteligentných telefónoch. Využívajte našu novú mobilnú aplikáciu - V OBRAZE.

SMS-rozhlas

SMS rozhlas

SMS-rozhlas
dôležité hlásenia
miestného rozhlasu
SMSsprávou do mobilu

Fotogaléria

Náhodný výber z galérie

-

Interaktívna fotomapa

Pohorela

Východ a západ slnka

Slnko vychádza:7:22

Slnko zapadá:16:18

Pranostiky

Pranostika na akt. mesiac

Čo január zazelená, to máj spáli.

Sviatok

Dnes je 19.1.2022

Meniny má Kristína

Kalendár

Po Ut St Št Pia So Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
1
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1
31 1 2 3 4 5 6

Partneri