Obsah

KRŠŇÁK Štefan

Typ: ostatné
Štefan KRŠŇÁK(nar. 19.3.1936 Kaloša-Nižná Kaloša, zomr. 4.6.1999 Banská Bystrica)

- herec, dramaturg, scenárista a autor divadelných hier

I keď miestom jeho narodenia bola Nižná Kaloša, za svoju rodnú obec považoval Pohorelú, kde prežil celé svoje detstvo. Pohorelú mal rád, často ju navštevoval, mal tu okrem rodiny i veľa priateľov. Práve tu v renovovanom rodičovskom dome sa chcel venovať dalšej tvorbe.
pozn.: Počas divadelného predstavenia na Zvolenských hier zámockých trošku pozmenil jednu svoju repliku a vyhlásil: "Pochovajte ma v rodnej Pohorelej!", za čo si síce vyslúžil potlesk prítomných divákov zo zájazdu z Pohorelej, ale aj pokutu od režiséra. :-)


V roku 1954 absolvoval herecké konzervatórium v Bratislave. Po krátkom účinkovaní v pantomimickom súbore Slovenského národného divadla pôsobil r. 1954 – 59 v Dedinskom divadle v Martine. Takmer celý profesionálny život pôsobil v Divadle J. G. Tajovského vo Zvolene 1959 – 93. Od roku 1993 – 99 bol súkromným podnikateľom.


Založil malý „súkromný" súbor v počte 5 ľudí, aby sa zmestili do jedného auta, naštudovali komédiu a po prehrávkach na Slovkoncerte vyrazili po dedinských kultúrnych domoch a kúpeľoch. Za jeden rok stihli vždy precestovať celé Slovensko. Po pár rokoch bolo už „divadielko z kufra", ako ho nazvali v časopise Film a divadlo, veľmi populárne a vyhľadávané.

Divadelné hry začal písať v 70. rokoch, debutoval hrou Nevydarené jubileum (1979). V komediálnom duchu boli napísané aj hry Veno pre Veronu alebo krčmárka Rezancová vydáva dcéru (1979), S brokovnicou na manžela (1981) a krimikomédia Muž s tajným poslaním (1999). Jeho komédie hrali ochotnícke i profesionálne scény doma aj v zahraniči (Česko, Juhoslávia, Kanada, krajiny bývalého Sovietskeho zväzu). V rkp. zanechal televízny scenár a niekoľko desiatok poviedok.

Herecká filmografia:
Vlak do stanice Nebe (1972)
Očovské pastorále (1973)
Trofej neznámeho strelca (1974)
Strtetnutie (1975)
Ako sa Štrbania s Važťanmi o bujaka Šándora pasovali (TV film) (1977)
Nie! (1978)
Leť, ptáku, leť! (1978)
Letní bouřka (1980)
Štúrovci (1991)


Odkazy:
Spomienky na Š.Kršňáka pri príležitosti uvedenia jeho hry v divadle Aréna


Vytvorené: 4. 3. 2018
Posledná aktualizácia: 17. 6. 2019 15:33
Autor: Správca Webu