Obsah

KOMUNITNÉ CENTRUM POHORELÁ
 
Dňa 08. 10. 2019 nám bol Ministerstvom vnútra Slovenskej republika, ktorý je Sprostredkovateľským orgánom pre Operačný program Ľudské zdroje schválený projekt: KOMUNITNÉ CENTRUM POHORELÁ riešiaci prestavbu ďalšej časti viacúčelovej administratívnej budovy na Sihle na nové využitie.
 
Predmetom realizácie hlavnej aktivity projektu je prestavba časti pôvodného združeného objektu materskej školy, hospodárskej budovy, jaslí stavebnými úpravami na objekt komunitného centra, ktorý bude slúžiť vlastníkovi – obci Pohorelá pre zabezpečenie komunitnej práce a služieb pre všetkých občanov obce, najmä MRK. Komunitné centrum vznikne v časti objektu – hospodárska budova (stredná a spojovacia časť medzi existujúcimi objektmi).
 
Pôvodný objekt hospodárskej budovy pozostáva zo suterénu, v ktorom bude umiestnení kotolňa na tuhé palivo a technické priestory vrátane hygienických pre obsluhu kotolne (nie je predmetom tohto projektu). Na prízemí objektu boli pôvodne priestory kuchyne so skladmi na potraviny, denná miestnosť a hygienické zázemie pre obslužný personál, administratívne priestory pre kuchyňu a priestory práčovne.
 
Objekt komunitného centra je dispozične a priestorovo projektovaný na jednom podlažní - prízemie. Do prízemia sú situované administratívne a spoločenské priestory vrátane priestorov pre osobnú hygienu, ďalej priestory pre technické zabezpečenie objektu. Navrhovaný objekt komunitného centra pozostáva z troch vzájomne prepojených častí. Zo severovýchodnej časti vchodovými dverami budú prístupné priestory strediska pre osobnú hygienu a komunitnú prácu pre mládež a dospelých. Túto časť objektu oddeľuje od ostatných priestorov spojovacia chodba, ktorá vedie stredom dispozície a vzájomne tiež prepája priestory projektovaného objektu Obecného úradu (pôvodný objekt materskej školy - nie je predmetom tejto PD) s navrhovanými priestormi zdravotného strediska (pôvodný objekt detských jaslí - taktiež nie je predmetom tejto PD). V južnej časti dispozície sú umiestnené priestory komunitného centra, ktoré budú slúžiť na administratívu a poradenstvo v sociálnej oblasti pre občanov, priestory s vlastným hygienickým zariadením a sú prístupné samostatným vchodom cez rampu s bezbariérovým prístupom a terénnym schodiskom, priestory sú prepojené cez spojovaciu chodbu s priestormi strediska osobnej hygieny. V západnej časti dispozície sú umiestnené priestory pre nácvik remeselných zručností a ostatných činností pre sociálnu komunitu všetkých vekových kategórií. Priestory sú taktiež prístupné samostatným vchodom a majú vlastné hygienické zariadenie. Objekt je navrhnutý v bezbariérovom prevedení čo sa týka všetkých vnútorných priestorov všetkých častí.
 
Všetky navrhované priestory objektu budú slúžiť pre komunitnú prácu a služby poskytované vlastníkom objektu Obec Pohorelá. Priestorový program je navrhovaný s ohľadom na investorom požadovanú priestorovú skladbu a jej maximálnu úžitkovosť a funkčnosť.
 
V rámci prestavby objektu stavebnými úpravami budú obvodové steny zateplené, vymenené drevené okná a dvere za plastové s tepelnoizolačným trojsklom. Strop nad prízemím bude zateplený minerálnou izoláciou v drevenom rošte s mechanickou ochranou, strešnú krytinu doporučujem prekontrolovať vo falcovaných spojoch – defekty vytmeliť, vyspraviť a povrch vyčistiť a opatriť novým základným a vrchným náterom. V celom objekte budú vymenené nášľapné vrstvy podlahových konštrukcií aj s podkladom, upravené vnútorné omietky a maľby. Interiérové dvere budú vymenené za nové spolu so zárubňami. V celom objekte v hygienických zariadeniach budú zabudované nové zariaďovacie predmety vrátane rozvodov vody a kanalizácie. Vykurovanie objektu bude realizované podľa požiadaviek nového dispozičného riešenia s prívodom vykurovacieho média z projektovanej kotolne v suteréne objektu. Taktiež elektroinštalácia objektu bude prerobená na základe nového dispozičného riešenia objektu vrátane káblov, rozvádzačov, svietidiel, vypínačov a zásuviek. Na objekte bude zrealizovaný funkčný bleskozvod s uzemnením. Všetky stavebné úpravy a práce budú realizované aj za účelom zníženia energetickej náročnosti prestavovaného objektu a taktiež za účelom vytvorenia moderného a príjemného prostredia pre využitie objektu k danému účelu. Prístup do objektu z JZ strany bude prerobený na bezbariérový pomocou rampy a terénneho schodiska.

                                          

ddeess

Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja  v rámci Operačného programu Ľudské zdroje


www.ludskezdroje.gov.sk         www.esf.gov.sk        www.minv.sk       www.pohorela.sk 

 

Rozhodnutie o schválení nenávratného finančného príspevku